S věkem klesá elasticita naší pokožky, objevují se vrásky a pleť ztrácí svěžest a mladistvost. I proto se pulty obchodů, lékáren a drogerií zaplňují nepřeberným množstvím doplňků stravy, které obsahují kolagen a slibují věčně mladou pleť.
,,Na internetu kolují různá videa a články se zaručenými návody, jak být mladý a zvýšit elasticitu pokožky. Spousta z nich jsou vymyšlené, neověřené a způsobují jenom zmatek.“
Rychlost stárnutí je do jisté míry dána geneticky. Přesto ji můžeme ovlivnit svým životním stylem a taky jídlem, které si dopřáváme. Existují také potraviny, které mají prospěšné účinky nejen na kvalitu naši pleti.
„Listová zelenina, červená řepa, špenát, nebo třeba ořechy. To jsou potraviny, které můžeme považovat za anti-aging food. Důležité jsou v našem jídelníčku i tučné ryby jako losos nebo makrela. Jsou totiž plné omega 3 mastných i kyselin, které jsou pro naši pleť zásadní. Pomáhají kůži udržovat zdravou a hydratovanou.“
Kvalita pleti prochází v průběhu našeho života značnými proměnami. Změny se ale nedějí jen v řádu let, ale taky v rámci jednoho měsíce, a to zejména u žen. Perioda a hormony mají významný vliv na kvalitu naší pokožky a v různých fázích cyklu je jiná.
„Před menstruací a v jejím průběhu je pokožka vysušenější, povadlejší a méně zářivá. Mnohdy, subjektivně nepomůže ani spousta líčidel. Naopak uprostřed cyklu je pleť vypnutější, hydratovanější a žena září.“
ANDREA DOLEŽALOVÁ
Výkonná ředitelka společnosti mcePharma, nutriční poradkyně a taky koučka zdravého životního stylu. Energická vrcholová manažerka, která miluje cestování, gurmánské požitky, kvalitní jídlo, silnou kávu a dobré víno. Sportuje, praktikuje jógu a pracuje s myslí i tělem. Z toho také pramení propojení do její práce v oblasti doplňků stravy a funkčních potravin, které mají vliv na stránku fyzickou, ale také na psychickou rovnováhu.