Když koukáme na populárních show o vaření, můžeme získat pocit, že je to jednoduchá a krásná cesta ke kariéře šéfkuchaře. Jen málokdo tuší, že se za tím skkývá pot, dřina a pořádná řehole. Pokud se však jídlo, vaření a gastronomie stane životním posláním, je možné plnit si své kulinářské sny.
,,Ukažte mi patnáctiletého profíka, který ví, že chce do důchodu vařit. Chtěl jsem být soptíkem nebo hasičem, ale pak jsem měl úraz, skončil v nemocnici, a nakonec byla kuchařina jedinou možnou volbou. Osudovou volbou.“
Každá národní kuchyně má svá specifika. Od vybraných lahůdek až po kombinace a jídla, nad kterými rozum zůstavá stát. Ve světových kuchyních se člověk naučí disciplíně, systému, a taky ochutná tisíce exotických a jedinečných jídel.
,,Všechno, co je za hranicemi Česka, je úplně jiné. Byli jsme s kamarády v jedné africké restauraci v Londýně. Do něčeho tam hrozně mlátili, ozývaly s rány a pak jsem dostal misku uvařené kozí hlavy s očima.“
DAVID VALÍČEK
Patří mezi zkušené a renomované mistry kuchařského řemesla, má spoustu zkušeností ze zahraničí. Pracoval vedle kuchařů, kteří se mohou pyšnit michelinskou hvězdou, tedy nejvyšším kuchařským oceněním, při přípravě a servisu jídel nakoukl do světa bohatých, slavných a důležitých. Po svých kuchařských štacích se vrátil do svého rodného kraje, kde ve svém Food Atelieru předává své znalosti, zkušenosti a především gurmánské zážitky dalším lidem, kteří milují dobré jídlo.