Lukáš Roubík: „Pečiva se vzdávat nemusíme. Je ale zásadní rozdíl mezi bílým rohlíkem a žitným chlebem.“

Lukáš Roubík: „Pečiva se vzdávat nemusíme. Je ale zásadní rozdíl mezi bílým rohlíkem a žitným chlebem.“

O cukru se říká, že je to bílý jed. Je návykový, může téměř za všechny naše nemoci a měli bychom se mu absolutně vyhýbat, abychom zůstali zdraví. Je tomu ale opravdu tak? Nejen o tom jsme si povídali s Lukášem Roubíkem.

„Ve výživě je všechno o množství. Rozdíl mezi jedem a lékem je v dávce.“

Hitem posledních let se staly keto diety, low carb stravování a ze sacharidů a cukrů se udělal bubák, který ohrožuje naši linii i zdraví.  Musíme se ale opravdu cukrům vyhýbat jako čert kříži? Nebo si můžeme s chutí a bez výčitek dopřát dortík a kávu si osladit o trochu víc? A máme sáhnout po „zdravějším“ třtinovém cukru?

„Rozdíl mezi bílým cukrem a třtinovým je naprosto minimální. Cukr je stále cukr. Pokud bychom chtěli získat minerály z třtinového cukru, museli bychom ho jíst denně po kilech.“

 Umělá sladidla jsou jednou z nejkontroverznějších složek potravy. Jsou jim připisovány neblahé účinky na naše zdraví a jsou opředeny spoustou pověr a fám. O aspartamu se dokonce tvrdilo, že je uveden na seznamu bojových látek Pentagonu. Jsou sladidla zabijákem? A je lepší variantou „přírodní a rostlinné“ sladidlo ze stévie?

Stévie, kterou si kupujeme v obchodě, není čistě přírodním sladidlem. V Evropské unii se používají tzv. steviol-glykosidy. A ty jsou z listů stévie průmyslově zpracované do podoby sladidla. Není to namletá rostlinka, jak si mnozí myslí.“

LUKÁŠ ROUBÍK

Lukáš je odborník na výživu s více než 15 lety praxe a spoluzakladatel Institutu Moderní Výživy. Obor Výživa člověka vystudoval na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně, biomedicínské inženýrství na ČVUT v Praze. Ve své praxi se zabývá popularizací vědecky podloženého pohledu na výživu, zdraví a redukční diety prostřednictvím nutričního poradenství a vzdělávacích akcí pro studenty, profesionály, sportovce i širokou veřejnost. Jeho osobní vizí je naučit Česko jíst bez extrémů.

Jako odborník na výživu, účinkoval v televizním pořadu Tlouštíci. Je autorem dvou populárních knih, Moderní výživa ve fitness a silových sportech a Příprava na soutěž v kulturistice od A do Z.

V mládí byl aktivním závodníkem v kulturistice a získal 2x titul mistra ČR v kulturistice dorostu a juniorů a následně působil 8 let jako člen výkonného výboru Svazu kulturistiky a fitness ČR na pozici předsedy Trenérsko-metodické komise.

Lukáš Roubík je také milovníkem horské turistiky a nordic walkingu. Před pár lety absolvoval Camino de Santiago (Svatojakubská pouť) ve Španělsku, kterou zvládl za 39 dní. Turistika ho oslovila natolik, že postupně navštívil všechny nejvyšší hory a pohoří v ČR a prakticky každý víkend se snaží jezdit na hory anebo do přírody.

 

 

 

Podcast


Spotify iTunes

Partneři podcastu