Trend zdravého stravování se projevuje i v české kuchyni. Ze zahraničí k nám přichází mnoho exotických potravin, které mají posílit naše zdraví. Mnohdy je ale lepší sáhnout po tom, co máme přímo pod nosem. Skutečné jídlo, lokální a sezónní je pro nás nejprospěšnější!
„Poctivý český chleba do našeho jídelníčku patří!“
Pšenice, mouka a lepek. V posledních letech velmi kontroverzní téma. Lepek je označován za strůjce všech zdravotních obtíží, viníka a spouštěče osteoporózy, schizofrenie, epilepsie a trávicích obtíží. A přitom jsou obiloviny nedílnou součástí našeho jídelníčku už po tisíce let. Máme ze svého jídelníčku vysazovat lepek, abychom posílili své zdraví a zabránili všem chorobám?
„Je zbytečné, aby zdravý člověk ze svého jídelníčku vysazoval lepek. Veškeré stravovací omezení v nás vyvolává stres. V dnešní době jsme neustále pod tlakem a stres zažíváme dnes a denně. Není třeba si ho přidávat ještě v podobě jídla. To je to, co nám škodí nejvíc.“
PharmDr. MARGIT SLIMÁKOVÁ
Dietoložka, bloggerka a propagátorka zdravotní prevence. Autorka bestsellerů „Velmi osobní kniha o zdraví“ a „Osobní receptář pro zdraví a pohodu“ a výživového doporučení Zdravý talíř. Zakladatelka 1. českého think tanku Globopol věnujícího se tématům zdravotní prevence a výživy. Vystudovala farmacii, dietologii v USA a četné certifikované kurzy. Pravidelně publikuje a přednáší, natáčí podcasty, propaguje zdravou výživu pro školy a nemocnice. Ve své praxi využívá osvědčené poznatky ze všech oblastí medicíny.
Podle průzkumu nezávislé mezinárodní organizace Ashoka je nejvlivnější českou expertkou v oblasti zdravého životního stylu, zdravé výživy a přístupu ke zdravotní péči. www.margit.cz