Diety, omezování, hubnoucí kúry, stravovací restrikce. Tak přesně to se na nás lavinově valí ze všech stran. Chcete zhubnout? Omezte sacharidy, nejezte pečivo, buďte low-carb, žádný cukr, lepek a sladkosti! Je to ale opravdu nutné? Můžeme hubnout, a přitom si s chutí dopřávat oblíbená jídla? Musíme počítat kalorie?! A vejde se do redukčního jídelníčku i čokoláda – ideálně denně?
„Čokoláda není strašák, který by nám pokazil hubnutí. S klidem si každý den můžeme dát kousek čokolády, nebo čokoládovou sušenku a v pohodě s tím hubnout. Pokud si ale po jedné sušence řekneme, že teď už to nemá smysl, protože jsme zhřešili, a sníme celé balení a tabulku čokolády k tomu, to už nám redukci váhy může narušit.“
Bílkoviny mají sytící funkci, a proto se při hubnutí tolik řeší. Pomáhají totiž udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a zaženou hlad. Kromě toho chrání svaly a mají termický efekt, což znamená, že na jejich zpracování organismus vynaloží nejvíc energie, tedy kalorií. A to je při shazování velké plus. Jak moc zásadní roli hrají bílkoviny při hubnutí? V čem je najdeme? Jsou všechny výrobky „high protein“ jen marketingovým tahem? A jak jsou na tom práškové proteiny?
„Bílkoviny zvládnou regulovat naši chuť k jídlu. Pokud si dáváme jídlo, které neobsahuje dost bílkovin, vyvolává to ještě větší hlad a chuť. Jestli nás večer honí mlsná, žravá a máme chuť vyluxovat lednici, většinou je to nedostatkem proteinů v průběhu dne.“
NIKOLA HOMOLKOVÁ
Výživová odbornice, která pomáhá věčným dietářkám zhubnout jednou pro vždy. Sama si v životě prošla obdobím anorexie a následného přejídání. Dnes je plně spokojená, má kladný vztah k jídlu, pohybu i sama k sobě. A to se snaží předat i svým klientkám. S nadhledem, úsměvem a radostí z jídla i pohybu.
https://www.nikolahomolkova.com/
https://www.instagram.com/nikolahomolkova/